PROF.DR. TEKEREK'e ADANA'nın İLK KADINLARI PLAKETİ

PROF.DR. TEKEREK'e ADANA'nın İLK KADINLARI PLAKETİ
17 Şubat 2024 - 20:53 - Güncelleme: 17 Şubat 2024 - 23:46
Adana'ya uzun yıllar basın ve radyo-tv emekçisi olarak katkıda bulunmuş ve hâlâ da bulunuyor olan Sema Erdoğan Adana'nın sosyal, siyasal, bilimsel, kültürel ve sanatsal  yaşamına katkıda bulunmuş, kentin çehresini güzelleştirmiş olan Atatürk Cumhuriyeti'nin birer kadını olarak, Adana'nın "İlkleri" olmayı başarmış kadınları hem bir törenle, hem de bir yayınla bir araya getirdi.

B.Şehir Belediyesi Zeydan Karalar'ın da katkılarıyla gerçekleşen ilk kadınlar buluşmasına ve plaket törenine, İstanbul Topkapı Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurhan Tekerek de plaketle ödüllendirildi.

Prof. Dr. Nurhan Tekerek Adana'nın tiyatro eğitimi almış ve tekrar doğduğu kente dönerek, uzun yıllar tiyatro yaşamına ve tiyatro eğitimine katkıda bulunmuş  ilk kadın tiyatro insanıdır.  

1995 yılında, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na bağlı Oyunculuk Anasanat Dalı'nı kurulmasına öncülük yapmış, dört yıl anasanat dalı başkanlığını yürütmüştür.

Adana'nın tiyatro tarihini 12 yıl süreyle araştırmış ve bu araştırmasını, önce y.lisans tezine, ardından kitaba dönüştürmüştür. "Cumhuriyet Dönemi'nde Adana'da Tiyatro Yaşamı (1923-1990)" adlı bu kitap Kültür Bakanlığı tarafından 1997 yılında yayımlanmıştır.

Ayrıca Tekerek 1992- 2019 yılları arasında geleneksel ve çağdaş tiyatromuzda karşılıklı etkileşimler üzerinde çeşitli meddahlık ve modern anlatı alanlarında çalışmalar yapmış ve 1991-2019 tarihleri arasında, Zeynep Oral'ın aynı adlı kitabından kurguladığı Kadın Olmak adlı tek kişilik belgesel oyunu oynamış, ardından 2005-2019 yılları arasında Haşmet Zeybek'in "Zilli Şıh" adlı meddah senaryosunu, ilk kadın meddah olarak seyirciyle buluşturmuştur.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum