IŞINER GÜNGÖR'ÜN 9 MAYIS AVRUPA GÜNÜ MESAJI

DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Denetim Kurulu Başkanı ve Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Işıner Güngör, 9 Mayıs Avrupa Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

IŞINER GÜNGÖR'ÜN 9 MAYIS AVRUPA GÜNÜ MESAJI
10 Mayıs 2024 - 14:55
İsviçre merkezli DMW Diplomatlar Birliği’nin Türkiye Denetim Kurulu Başkanı Işıner Güngör “Coğrafi ve tarihsel açıdan Avrupa’nın bir parçası olan Türkiye, 1999 yılında aday ülke statüsünü elde etmiştir. Katılım müzakereleri kapsamında yerine getirilen fasıllarla ticari ve sosyal hayatta olumlu bir dönüşüm yaşanmıştır. Derinleşen ilişkiler ticarette de kendini göstermiştir. Türkiye şu an itibariyle toplam ihracatının % 40’dan fazlasını Avrupa Birliği’ne gerçekleştirmektedir. Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle artan iş birlikleriyle bu oran gün geçtikçe daha üst noktalara çıkacağı tahmin edilmektedir.” dedi. 
Açıklamasına Haziran’da gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine de yer veren Güngör “Önümüzdeki 5 yıl boyunca AB’nin geleceğini şekillendirecek kararların alınacağı Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimler 6-9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşecek. Göçmen karşıtlığını savunan aşırı sağın Avrupa genelinde güçlendiğine yönelik anketler yayınlansa da toplumun büyük kısmı göçmenlerin önemine işaret etmektedir. Bulundukları ülkelerde kültürel zenginlik yaratan, çalışmalarıyla ekonomiyi yükselten yabancı iş gücü, Avrupa toplumunda vazgeçilmez bir unsurdur. Birliğin en büyük ekonomisi Almanya resmi olarak 46 milyon iş gücüne sahiptir. 2035 yılına kadar ise ülke 7 milyon vasıflı iş gücü ihtiyacı bulunmaktadır. Diğer ülkelerde de buna benzer durumlar mevcuttur. Avrupalı parlamenterler ve karar alıcı merciler güçlü ve müreffeh bir Avrupa için her alanda göçmenlerin bilgi birikimine ve tecrübesine ihtiyaç duyulduğunun farkındadırlar. Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasında AB’nin göçmen politikalarını yumuşatacağı ve birlik dışındaki ülkelerle yoğun iş birliklerini artıracağı bir döneme geçeceği öngörülebilir.” ifadelerini kullandı.
BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesapları üzerinden yayımladığı mesajda ise “Avrupa Günü'nde Robert Schuman'ın (Eski Fransa Dışişleri Bakanı) birleşik, barışçıl ve gelişen bir Avrupa vizyonuyla onur duyuyoruz. Bu vesileyle Birliğimizi kuran ve onu her gün daha ileriye taşıyan kişileri kutluyorum. 9 Mayıs Avrupa için hayalleri olan ve bu hayallerin inşasında görev alan tüm Avrupalılara ait bir gündür. Birlikte daha güçlüyüz” dedi.
YILLAR İÇERİSİNDE AVRUPA BİRLİĞİ
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da kalıcı barışın egemen kılınması amacıyla ortaya koyulan 9 Mayıs 1950 tarihli Schuman Deklarasyonu ile Avrupa Birliği’nin temelleri atılmıştır. Avrupa Birliği (AB)’nin ilk aşaması olan kömür çelik topluluğu gelişerek ekonomik topluluğa dönüşmüştür. Birlik içerisinde iş gücünün, sermayenin, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına izin verilmiştir. Böylelikle ortak pazar oluşturulması fikri hayata geçirilmiştir.
Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla birlikte Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi, Sovyetler Birliği’nin etkisinde bulunan devletlerin demokratikleşmesi ve liberal dünya düzeninin her alanda kendini hissettirmesi gibi sebeplerle Birlik içerisinde ülkeler arası iş birliğinin güçlendirilmesi hedeflenmişti. Bu vesileyle AB üyesi devletler Maastricht Antlaşması’nı kabul ederek tek para birimi Euro’nun kullanımı, AB vatandaşlığının oluşturulması, ortak dış ve güvenlik politikalarının hayata geçirilmesi sağlanmıştır. Adalet ve iç işlerinde ise uyumlu politikaların uygulanması kararlaştırılmıştır.
Kurucu altı ülkeye ek olarak 1973 yılında başlayan genişleme süreci 2013 yılında Hırvatistan’ın Birliğe üye olmasıyla ilerlemiştir. İngiltere’nin Brexit ile Birlik’ten ayrılmasıyla güncel üye sayısı 27’ye düşmüştür. Şu an Ukrayna, Moldova, Balkan ülkeleri ve Türkiye’nin adaylık süreci devam etmektedir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ercan Eriş
    1 ay önce
    Işıner bey diplomasi alanındaki çalışmalarınızı takdirle takip ediyoruz. Sizleri gelecekte dışişleri bakanı olarak göreceğimize inanıyoruz.