BÖBREK HASTALIĞI ROBOTİK CERRAHİYLE TEDAVİ EDİLDİ

İzmir'de yaşayan ve 5 yıldır şiddetli böbrek ağrısı şikayeti bulunan Erdal Temel (36) özel bir hastanede gerçekleştirilen Robotik Cerrahi operasyonuyla sağlığına kavuştu.

BÖBREK HASTALIĞI ROBOTİK CERRAHİYLE TEDAVİ EDİLDİ
08 Mayıs 2024 - 18:28

İzmir'de Özel bir hastanenin Robotik Cerrahi Direktörü Prof. Dr. Burak Turna yapılan tetkikler sonucunda ektopik pelvik böbrek anomalisi ve böbrek çıkım darlığı tanısı koydukları Erdal Temel'e 4 saatlik başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Burak Turna daha önce 5 farklı merkeze giderek ameliyat olmak isteyen hastada, binde bir kişide görülen anomali tespit ettiklerini ve Türkiye'de bu alanda ilk defa robotik cerrahiyle gerçekleştirilen bir operasyona imza attıklarını dile getirdi.

BİNDE BİR KİŞİDE GÖRÜLÜYOR

Operasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Turna “Erdal beyde doğuştan kaynaklanan ektopik pelvik böbrek anomalisi vardı. Hastamızın böbreği olması gereken yere çıkamamış. Pelvis dediğimiz karın alt bölgesine yerleşmiş. Kendisinde böbrek çıkım darlığı da bulunuyordu. Tıkanıklığa bağlı olarak böbrek tam boşalamıyor ve işlevini yerine getiremiyordu. Bu tıkanıklıktan dolayı Erdal beyin ciddi ağrıları ve karnında şişme vardı. Böbrek havuzcuğu büyüyerek idrar torbası kadar olmuştu. Yaptığımız değerlendirmeler neticesinde böbrek çıkım darlığı ve ektopik böbrek rahatsızlıklarını bulduk. Bunu düzeltmek için robotik cerrahi ile operasyon gerçekleştirdik. Bu nadir rastlanan ve binde 1 kişide görülen bir anomali. İnsanlar bunu fark etmeyebiliyor ve böbrek fonksiyonlarını da kaybedebiliyor. Ameliyattan sonra yapılan testler sonucunda iki rahatsızlığın da tamamen düzeldiği ve böbreğin fonksiyonlarını yerine getirmeye başladığını gördük. Kendisine bundan sonraki yaşamında sağlıklı günler dileriz” diye konuştu.

Dünyada ve ülkemizde bu operasyonu yapabilecek sayılı merkez arasında olduklarını ifade eden Prof. Dr. Burak Turna, hastanın ameliyatın ardından 3 gün içinde taburcu olduğunu da sözlerine ekledi.

ROBOTİK CERRAHİ AVANTAJ SAĞLIYOR

Robotik cerrahi tekniği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Burak Turna şunları söyledi: “Bu yöntemle hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı duyması ve normal yaşama daha erken dönmesi imkanı sağlanıyor. Üstelik açık ameliyata göre yara izi de az olduğu için estetik anlamda da avantaj sunuyor. Bu yöntem vücutta daha az travmaya neden olduğu için hem kan kaybı daha az oluyor hem de iyileşme süresi kısalıyor. Hastada enfeksiyon riski azalıyor. Robotik cerrahi ile hastalarımıza açık cerrahinin dezavantajlarından uzak ameliyat imkanı sağlıyoruz. Bu konudaki deneyimi bin vakanın üstünde olan bir ekiple birlikte toplum sağlığı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum