ULUSLARARASI İSTANBUL DANS GÜNLERİ SONA ERD

Dünya Dans Günü kapsamında bu yıl ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı (İBBKültür) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, dünyanın dansını İstanbul’a taşıdı

ULUSLARARASI İSTANBUL DANS GÜNLERİ SONA ERD
04 Mayıs 2024 - 19:13

22 Nisan – 2 Mayıs tarihleri arasında 11 gün boyunca farklı ülkelerden 271 önemli sanatçı ve akademisyeni İstanbul’da misafir eden festivalde, İstanbul’un 9 farklı mekânında 27 etkinlik gerçekleşti.

Dünya çapında dansçıların gösterilerinde ve dans temalı film gösterimlerinde yaklaşık 6000 seyircinin ağırlandığı Uluslararası İstanbul Dans Günleri kapsamında ücretsiz olarak gerçekleşen atölyeler ve söyleşiler de her yaştan İstanbullular tarafından yoğun ilgi gördü.

İBB Kültür tarafından 29 Nisan Dünya Dans Günü kapsamında düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 22 Nisan – 2 Mayıs 2024 tarihleri arasında flamenkodan sokak dansına, baleden sirtakiye farklı dans türlerinin önemli temsilcilerini İstanbul’da ağırladı. Festivale yurt içinden ve yurtdışından 271 sanatçı ve akademisyen konuk oldu.

Flamenkonun genç kraliçesi Patricia Guerrero’nun büyüleyici “Deliranza” gösterisiyle 22 Nisan’da başlayan Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nde 11 gün boyunca Guerrero’nun bir başka gösterisi “Proceso Eterno”; İtalya’nın uluslararası çağdaş dans topluluğu Komoco/Sofia Nappi’nin tüm dünyada kapalı gişe sahnelenen “Pupo” adlı gösterisi; dans sanatçısı, koreograf Bedirhan Dehmen’in “Biz” performansı ve İBB Kültür ile CRR Konser Salonu’nun destekleriyle hayata geçirilen “Köroğlu” balesi sanatseverlerle buluştu.

Pantomim sanatçısı İlker Kılıçer’in, İstanbul merkezli dans stüdyosu Swing Planet’in ve Shaman Dans Tiyatrosu’nun gösterilerini sahneledikleri festivalde, hip hop, break dans, popping gibi her çeşit sokak danslarını buluşturan Urban Dance projesi kapsamında Kalli, Vehbione ve BBoy Junior da performanslarını sergilediler. Yaklaşık 6000 seyirciye ulaşan Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nin kapanış etkinliği ise İBB Orkestraları’nın, halk danslarının adım adım izlerini takip eden “İBB Orkestraları ile Geleneğin İzinden” başlıklı özel etkinliği oldu.

Uluslararası İstanbul Dans Günleri kapsamında, odağına dansı alan özel yapımlardan “SiyahKuğu/Black Swan”, “Özgürlük Dansı/Jimmy’s Hall” ve “Âşıklar Şehri/La La Land” filmlerinin gösterimleri de 29 Nisan Dünya Dans Günü’nde izleyicilerle buluştu.

Toplam 27 etkinliğin gerçekleştiği Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nde ayrıca pantomim, zeybek, flamenko, yaratıcı dans, sokak dansları, hiphop, k-pop ve sirtaki atölyeleri de düzenlendi. Festival kapsamında akademisyen, dansçı, koreograf ve eğitmenlerin “Sokaklarda Dans”, “Dans Sahnesine Toplumsal Cinsiyet Perspektifiyle Bakmak” ve “Türkiye’de Çağdaş Dans” başlıklı söyleşileri de katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Festivalin etkinlikleri, Müze Gazhane, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Artİstanbul Feshane, Baruthane, Metrohan, Beyoğlu Sineması, Çubuklu Silolar, Kartal İBB Bülent Ecevit Kültür Merkezi ve Tuzla İBB İdris Güllüce Kültür Merkezi olmak üzere 9 farklı mekânda gerçekleşti.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum