"TÜRK ÜRÜNLERİ İLE DÜNYAYA YOLCULUK" PANELİ DÜZENLENDİ
Güvenilir Ürün Platformu tarafından bu yıl dördüncücü düzenlenen Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi, önemli deneyim paylaşımlarına ev sahipliği yaptı. İş dünyasının önde gelen isimlerini, yatırımcılarını ve akademisyenlerini bir araya getiren zirvenin öne çıkan oturumlarından biri de “Türk ürünleri ile Dünya’da yolculuk; Ekonomiye yöne verenlerden dinleyin” başlıklı panel oldu.

15 Ekim 2025 - 16:24 - Güncelleme: 15 Ekim 2025 - 16:40
Türkiye’nin önemli kurumlarının desteği ve Güvenilir Ürün Platformu koordinasyonunda
düzenlenen 4.Güvenilir Ürün Zirvesi’nde 12 farklı ülkeden 75 konuşmacı deneyim
paylaşımında bulundu.
Zirvenin öne çıkan oturumlarından “Türk ürünleri ile Dünya’da yolculuk; Ekonomiye yöne verenlerden dinleyin’’ başlıklı panelde Türkiye ekonomisinin ve üretim gücünün lokomotif sektörleri tartışıldı. Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecisi Mehmet Uluğtürkan’ın yaptığı panelde, Nigella Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Eke, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, ve Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle konuşmacı olarak yer aldı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli tarımdır” sözünü hatırlatarak paneli
başlatan Refleks Gazetesi Genel Yayın Müdürü Mehmet Uluğtürkan ‘Atatürk kendi maaşıyla
satın aldığı Silifke, Tarsus ve Dörtyol’daki çiftliklerde modern tarım teknikleri geliştirmişti. Bu
çiftlikleri halka açık hale getirerek tarım reformunu başlattı. Ölümünden bir yıl önce ise bu
çiftlikleri tüm ekipmanlarıyla birlikte hazineye bağışladı. Atatürk’ü 10 yıl daha kaybetmeseydik, kişi başı gelirimiz bugünkünden birkaç kat fazla olurdu” dedi.
Anadolu’nun çörek otunu Dünya markası yaptık
Girişimcilik hikâyesini çörek otu bitkisiyle başlattığını belirten Nigella Global Yönetim Kurulu
Başkanı Fatih Eke, bu kadim Anadolu bitkisinin potansiyelini dünyaya tanıtma sürecini
anlattı.
Evde çörek otu yağı sıkarak başladığı yolculuğun zamanla inovatif ürün geliştirmeye
dönüştüğünü, kahveyle çörek otunu harmanlayarak yeni bir tüketim alışkanlığı yarattığını
belirten Fatih Eke, “Pandemi döneminde çörek otunun sadece bir baharat değil, bir sağlık
destek ürünü olduğunu göstermek istedik. Üçüncü ayda 1 milyon dolar ciroya ulaştık.
Çörek otu deyip geçmeyin yapılan bilimsel araştırmalar 14 bin kanser hastası üzerinde olumlu veriler elde edildiğini gösteriyor. Endemik bitkilerden katma değerli ürünler üretmek Türkiye için büyük bir fırsat. Biz, Anadolu’nun şifasını Dünya’ya ulaştırıyor ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyoruz’’ diye konuştu.
Gençlerin tarımı terk etmemesi gerektiğini vurgulayan Fatih Eke, “Çiftçilik gariban mesleği
değildir. Gençler tarımda geleceğini görebilmeli. Türkiye hazinenin üstünde oturuyor ama aç
geziyor bunu değiştirmek için daha çok çalışmalıyız. Türkiye’nin geleceği, toprağına ve
üreticisine sahip çıkmakla mümkün olacak” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik gıdadan başlar; çünkü her şey topraktan başlar
Yaşar Holding’in gıda sektörüne 1970’li yıllarda Selçuk Yaşar’ın vizyoner önderliğiyle adım
attığını belirten Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Türkiye’nin o
dönemde büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen stratejik eksiklikleri bulunduğunu
söyledi. Bugün ise gıda sektörünün önemli bir aşama kaydettiğini belirten Yaşar, sektörün
geleceğini “sürdürülebilirlik, verimlilik ve kaynak yönetimi” başlıklarıyla özetledi. “Sektörümüzde en kritik konulardan biri su ve enerji tüketimi. Bu nedenle verimlilik artışı ve
sürdürülebilir üretim, tüm paydaşların ortak gündemi olmalı” diyen Yaşar, gıda israfına da
dikkat çekti.
Avrupa Birliği’nde olduğu gibi Türkiye’de de üretim fazlasının biyoyakıta veya atığa dönüştüğünü belirterek, atık yönetimi ve Ar-Ge yatırımlarının önemine vurgu yaptı.
“Sürdürülebilirlik gıdadan başlar; çünkü her şey topraktan başlar” diye konuşan Yaşar, gençlerin tarım ve gıda teknolojileriyle ilgilenmesini teşvik eden politikaların önemine dikkat çekti.
Her sektörün bir yükselme, durağanlaşma ve yeniden yapılanma dönemi vardır
Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve Eski Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı olan İsmail Gülle, konuşmasında Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi vizyonuna atıf yaparak
ekonomik bağımsızlığın önemini yineledi.
Kongredeki “Ekonomik olarak bağımsız olmayan ülkeler, tam bağımsız sayılmaz” ilkesine
değinen Gülle, Türkiye’nin pamuk, şeker, kömür ve fındık gibi tarımsal zenginliklerle
sanayisini kurduğunu, pandemi döneminde gıda ve tarımın stratejik öneminin yeniden
anlaşıldığını, üretimde kendine yeten ülkelerin krizleri daha kolay atlattığını hatırlattı.
Tekstil sektöründeki son durgunluk hakkında ise, “Bu düşüş bir çöküş değil, geçici bir
dengelenmedir. 100 yıllık birikimi olan bir sektör kısa sürede toparlanır” değerlendirmesinde
bulundu. Gülle, “Her sektörün bir yükselme, durağanlaşma ve yeniden yapılanma dönemi
vardır. Tekstil şu anda yeniden yapılanma sürecinde” dedi.

düzenlenen 4.Güvenilir Ürün Zirvesi’nde 12 farklı ülkeden 75 konuşmacı deneyim
paylaşımında bulundu.
Zirvenin öne çıkan oturumlarından “Türk ürünleri ile Dünya’da yolculuk; Ekonomiye yöne verenlerden dinleyin’’ başlıklı panelde Türkiye ekonomisinin ve üretim gücünün lokomotif sektörleri tartışıldı. Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecisi Mehmet Uluğtürkan’ın yaptığı panelde, Nigella Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Eke, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, ve Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle konuşmacı olarak yer aldı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli tarımdır” sözünü hatırlatarak paneli
başlatan Refleks Gazetesi Genel Yayın Müdürü Mehmet Uluğtürkan ‘Atatürk kendi maaşıyla
satın aldığı Silifke, Tarsus ve Dörtyol’daki çiftliklerde modern tarım teknikleri geliştirmişti. Bu
çiftlikleri halka açık hale getirerek tarım reformunu başlattı. Ölümünden bir yıl önce ise bu
çiftlikleri tüm ekipmanlarıyla birlikte hazineye bağışladı. Atatürk’ü 10 yıl daha kaybetmeseydik, kişi başı gelirimiz bugünkünden birkaç kat fazla olurdu” dedi.
Anadolu’nun çörek otunu Dünya markası yaptık
Girişimcilik hikâyesini çörek otu bitkisiyle başlattığını belirten Nigella Global Yönetim Kurulu
Başkanı Fatih Eke, bu kadim Anadolu bitkisinin potansiyelini dünyaya tanıtma sürecini
anlattı.
Evde çörek otu yağı sıkarak başladığı yolculuğun zamanla inovatif ürün geliştirmeye
dönüştüğünü, kahveyle çörek otunu harmanlayarak yeni bir tüketim alışkanlığı yarattığını
belirten Fatih Eke, “Pandemi döneminde çörek otunun sadece bir baharat değil, bir sağlık
destek ürünü olduğunu göstermek istedik. Üçüncü ayda 1 milyon dolar ciroya ulaştık.
Çörek otu deyip geçmeyin yapılan bilimsel araştırmalar 14 bin kanser hastası üzerinde olumlu veriler elde edildiğini gösteriyor. Endemik bitkilerden katma değerli ürünler üretmek Türkiye için büyük bir fırsat. Biz, Anadolu’nun şifasını Dünya’ya ulaştırıyor ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyoruz’’ diye konuştu.
Gençlerin tarımı terk etmemesi gerektiğini vurgulayan Fatih Eke, “Çiftçilik gariban mesleği
değildir. Gençler tarımda geleceğini görebilmeli. Türkiye hazinenin üstünde oturuyor ama aç
geziyor bunu değiştirmek için daha çok çalışmalıyız. Türkiye’nin geleceği, toprağına ve
üreticisine sahip çıkmakla mümkün olacak” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik gıdadan başlar; çünkü her şey topraktan başlar
Yaşar Holding’in gıda sektörüne 1970’li yıllarda Selçuk Yaşar’ın vizyoner önderliğiyle adım
attığını belirten Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Türkiye’nin o
dönemde büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen stratejik eksiklikleri bulunduğunu
söyledi. Bugün ise gıda sektörünün önemli bir aşama kaydettiğini belirten Yaşar, sektörün
geleceğini “sürdürülebilirlik, verimlilik ve kaynak yönetimi” başlıklarıyla özetledi. “Sektörümüzde en kritik konulardan biri su ve enerji tüketimi. Bu nedenle verimlilik artışı ve
sürdürülebilir üretim, tüm paydaşların ortak gündemi olmalı” diyen Yaşar, gıda israfına da
dikkat çekti.
Avrupa Birliği’nde olduğu gibi Türkiye’de de üretim fazlasının biyoyakıta veya atığa dönüştüğünü belirterek, atık yönetimi ve Ar-Ge yatırımlarının önemine vurgu yaptı.
“Sürdürülebilirlik gıdadan başlar; çünkü her şey topraktan başlar” diye konuşan Yaşar, gençlerin tarım ve gıda teknolojileriyle ilgilenmesini teşvik eden politikaların önemine dikkat çekti.
Her sektörün bir yükselme, durağanlaşma ve yeniden yapılanma dönemi vardır
Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve Eski Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı olan İsmail Gülle, konuşmasında Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi vizyonuna atıf yaparak
ekonomik bağımsızlığın önemini yineledi.
Kongredeki “Ekonomik olarak bağımsız olmayan ülkeler, tam bağımsız sayılmaz” ilkesine
değinen Gülle, Türkiye’nin pamuk, şeker, kömür ve fındık gibi tarımsal zenginliklerle
sanayisini kurduğunu, pandemi döneminde gıda ve tarımın stratejik öneminin yeniden
anlaşıldığını, üretimde kendine yeten ülkelerin krizleri daha kolay atlattığını hatırlattı.
Tekstil sektöründeki son durgunluk hakkında ise, “Bu düşüş bir çöküş değil, geçici bir
dengelenmedir. 100 yıllık birikimi olan bir sektör kısa sürede toparlanır” değerlendirmesinde
bulundu. Gülle, “Her sektörün bir yükselme, durağanlaşma ve yeniden yapılanma dönemi
vardır. Tekstil şu anda yeniden yapılanma sürecinde” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR