DİJİTAL FİNANS DÜNYASININ HESAP CÜZDANI: KEP

Kripto para borsalarında yapılan işlemlerin detayları borsa tarafında tutuluyor fakat kullanıcılara işlemlere dair resmî bir belge gönderilmiyor. Bu durumda kullanıcılar işlemlerini yasal kayıt altına alamıyor. TÜRKKEP’e göre, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi; kripto para borsalarındaki işlem kayıtlarının resmî dijital belgelere dönüşmesini sağlıyor, geleneksel banka hesap cüzdanının dijital karşılığı oluyor. Gönderildiği, alındığı ve içeriğinin değişmediği teknik olarak ispatlanabilen KEP iletileri, gerektiğinde mahkemede delil olarak kullanılabiliyor.

DİJİTAL FİNANS DÜNYASININ HESAP CÜZDANI: KEP
17 Temmuz 2025 - 14:36

Kripto para teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de her yıl milyonlarca kripto para işlemi gerçekleştirilirken, bu işlemlerin hangi kayıt sistemleriyle belgelendirildiği ve hukuki açıdan nasıl geçerlilik kazandığı önemli bir gündem haline geliyor.

Kripto para borsalarında gerçekleştirilen alım, satım, tahsilat vb. işlemlerin detayları borsa tarafında kaydediliyor veya kullanıcıya elektronik posta ile iletilebiliyor. Ancak bu belgeler ya yasal geçerliliğe sahip değil ya da ek kanıt niteliği taşıyor.

Bankacılık sisteminde yapılan işlemler hesap cüzdanları sayesinde kanıtlanabilirken, kripto ekosisteminde bunu sağlamak için belgelerin tedarik edilerek notere götürülmesi gerekiyor.

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, bu sorunu dijital düzlemde çözme imkânı sunuyor. KEP üzerinden yapılan bildirimler ve yazışmalar; gönderildiği, alındığı ve içeriğinin değişmediği ispatlanabilir şekilde kayıt altına alınıyor.

Böylece kripto para piyasalarında yapılan işlemler, yasal geçerliliğe sahip olan dijital belgelere dönüşüyor ve taraflar gerektiğinde bu belgeleri mahkemede delil olarak kullanabiliyor. Borsada yapılan işlemler belli frekanslarla kullanıcıya iletildiği takdirde, tüm hareketler bir banka cüzdanına işlenircesine kayda geçiyor.

YILDIZ: “KRİPTO İŞLEMLERİNDE RESMÎ KANIT İÇİN KEP KULLANIMI ÖNEMLİ”

Kripto para borsalarında KEP kullanımının önemine dikkat çeken TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Kripto para ekosistemi her geçen gün büyümeye devam ederken, yapılan işlemlerin resmî bir kayıtla belgelendirilememesi kullanıcılar için bir zafiyet oluşturuyor. Bu durum, birçok kripto para işleminin hukuki geçerliliğini tartışmalı hale getiriyor. Kripto işlemlerinde resmî kanıt sunulabilmesi için KEP kullanımı büyük önem taşıyor. KEP sistemi, işlemlere dair bilgilendirmeleri ve onayları hem teknik olarak ispatlanabilir hem de yasal geçerliliği olan belgelere dönüştürerek, taraflar arasında güvenli ve denetlenebilir bir zemin oluşturuyor. Geleneksel finans sisteminde nasıl ki banka cüzdanı resmî belge niteliği taşıyorsa, dijital finans dünyasında da bu işlevi KEP üstlenebilir. Günlük, haftalık aylık veya belirlenen periyotlarla kullanıcıya işlem özetinin KEP ile iletilmesiyle bu işlemler kayda alınır. İşlem kayıtlarının KEP vasıtasıyla pratik ve ekonomik şekilde yasal geçerli belge olarak iletilmesi, kripto para borsalarına duyulan güveni artıracak ve bu da kullanıcı sayısına olumlu yansıyacaktır” dedi. 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum