Emel SEÇEN

Emel SEÇEN

360 Derece İstanbul
[email protected]

Şişli Meydanı

09 Mart 2021 - 19:01 - Güncelleme: 09 Mart 2021 - 19:19

“Şişli meydanı'nda üç kız
biri çiğdem biri nergis
vuruldular güpegündüz

sorarlar bir gün sorarlar...
sabahın bir sahibi var
sorarlar bir gün sorarlar...
biter bu dertler acılar
sararlar bir gün sararlar

bindokuzyüzyetmişyedi
unutulmaz yılın adı
bir mayıs bayramı idi
beşyüzbin emekçi vardık
taksim meydanı'na girdik
öyle bir istanbul gördük”

 Söz ve Müziği, büyük sanatçı, emekçi, en ağır bedeller ödeyen Ruhi Su’ya ait.
Gün, yani dün 8 Mart 2021 Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve yer Şişli Meydanı.

Keskin kuru bir soğuk, buna rağmen gerek tüm üretici stantları, gerek varlığını tekrar tekrar göstermeye yemin etmiş kadınlar, gölgeleri ile çoğalıyorlar. Meydanının ortası, kenarda soğuğa rağmen güvercin yemi satan kadının yemlerini satın alanların atmamalarına rağmen ısrarla güvercinler, meydana dolup dolup uçuyorlar. Doğa, insan dilinin ve aklının anlayamayacağı şekilde ÖZGÜRLÜK! Diye haykırıyor…

DİS, Doğa İçin Sanat Platformunun şimdiye kadar katledilen yerli ve yabancı 11 kadının karma sergisinden oluşan standına doğru geliyor, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sonra bugün tüm kadınların içinden geçerek yapacakları, ileri ki zamanlarda sergilenecek tuval üzerine o da yüreğinin sesini konduruyor. Sonra kürsüye yöneliyor ve “ Esasen ben konuşmak istemiyorum, çünkü siyasetçiler zaten yeterince konuşuyor ve bugün sizin gününüz! Kimseye zarar verilmediği, kimsenin zarar görmediği günleri yaşamak ümidi ile” diyerek sözü, Şişli Kent Konseyi Başkanı Av.Şükran Eroğlu’na bırakıyor:

“8. Mart.1857 tarihinde kadın tekstil işçilerinin “ Eşit İşe Eşit Ücret “talebiyle başlattıkları grev sırasında fabrikada çıkan yangında hayatlarını kaybetmelerinin üzerinden 164 yıl geçti. Bu kadar uzun zamana karşın Dünya’da ve ülkemizde kadınlar açısından değişen çok fazla bir şey yok. 2020 yılında 269 kadın ; kadın cinayetlerine kurban gitti, 152 kadının da şüpheli şekilde öldüğü açıklandı. Kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor ve kadınlar en fazla eşlerinden şiddet görüyorlar. Yasalar kadınları yeterince korumadığı gibi, birçok şiddet, taciz ve tecavüz vakalarında da faile ceza verilmiyor.

​Ülkemizde halen :
1.872.537 kadın okuma yazma bilmiyor.
Kadınların iş gücüne katılım oranı % 34,2 ve % 42.1 oranında kadın hiçbir güvencesi olmadan kayıt dışı çalışıyor.
550 milletvekilinin sadece 81 tanesi kadın, Türkiye kadın milletvekili oranında 192 ülke arasında 119. sırada yer alıyor.
1389 belediyenin sadece 43’ünde kadın belediye başkanı var.
Kadın Barış ve Güvenlik Endeksi Araştırmasına göre yaşam kalitesinin en yüksek olduğu 167 ülke arasında Türkiye 114.

Sırada.
Dünya Ekonomik Forumunun hazırladığı 2020 küresel cinsiyet eşitliği raporunda ise 153 ülke arasında 130. sıradayız.
Bu rakamlar ülkemizde kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi alanda yer alamadıklarını, koşullarının iyileştirilmediğini, destek verilmediğini ve eğitimden de erkeklerle eşit şekilde yararlanamadıklarını ortaya koymaktadır. Bugün oynama değil farkındalık katmak, günü. Tüm katılımcılara teşekkür ederim” diyerek konuşmasını tamamlıyor.

Hasan Hüseyin Korkmazgil’in “Yurtttan Nakışlar” şiiri ile katıldığım konuşmam sonrası, Mülteci gruplar ve  İran’lı kadınlar söz alıyor. Kendi dilleri ile sonunu şarkı ile bağladıkları ama çeviri bile olmadan, acıyı hissedebiliyoruz. Kıpkırmızı giyinmiş konuşmacı. Ellerinin o narin parmakları kırmızı ojeli.
Okuduğu metin gibi “Duy beni! Gör beni!” diye haykırıyor.
İran’da yaşamakta olan mevcut sistemde yaşanan, bilhassa kadınlar üzerinde yaşatılan bu dram için, konuşuyor hepsi adına…

Öldüğü halde cesedi idam edilen, rızası olmadan ilişki kurulduktan sonra hamile kalınca öldürülen, bebeğinin, ailesinin yanında katledilen, hapishanelerde günlerce işkence gören tüm kadınlar için… Ve ardından teşekkür ediyor, burada söz hakkı verildiği için. Dünya da barış, güzellik diliyor.

 CHP ilçe yönetimi, Kadın Kolları ve üyelerinin yer aldığı, Emekçi Dayanışma Sendikası temsilcileri ve birçok demokratik kitle örgütünden kadınların katıldığı etkinlikte kadın cinayetleri protesto ediliyor.
Standlarda bir zamanlar “Yerli malı yurdun malı bunu herkes kullanmalı” şiarı ile o yerli tohumlarımız, güzelliklerimiz sergileniyor. Birbirinden güzel, reçeller, nohutlar, salçalar, tarhanalar,incik ve boncuklar .

Son olarak Doğa İçin Sanat Platformu Başkanı Göksen Ezeltürk söz alıyor ve:
“Ölmek İstemiyoruz! Gerek tanıdıkları gerek tanımadıkları insanlar tarafından katledildi kadınlar,
“Ölmek İstemiyorum!” diyen kadın, 10 yaşında ki kız çocuğunun yanında katledilmişti! Ve kızı “Anne, ölme! Diyordu! Sevgili Dostlar, bahsi geçen kadınlarımız yaptıkları şikâyetlerde eğer koruma alsalardı, eski eşleri, sevgilileri, ya da tanımadıkları insanlardan aldıkları tehditleri rağmen şu an yaşıyor olabilirlerdi. DİS Platformu olarak, en başta insanın yaşam hakkının değerinin bilinmesini istiyoruz ve biz kadınların; önce yaşam, iş, eş, her konuda erkeklerle eşit haklarla yaşamak istediğimizi belirtmek istiyoruz.

Mimar, Ev hanımı, Gazeteci, Avukat, birçok kadının oluşturduğu platform bugün de Şişli Meydanında sergi ile yer alacak.

İnsanın, doğanın, bir bütün olarak daha zengin olduğumuzun bilincinde nice gerçek EMEKÇİ KADINLAR Gününün kutlandığı günlerde buluşmak dileğiyle..
Kaynak, adı üstüne en kutsal vatanımızın adı bile ANADOLU! Daha ne olsun! Kıymet, değer adı üstünde…
EMEL SEÇEN, 9 Mart 2021, İstanbul

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum