Merdiveni nasıl kullanacağın önemli? Gerçi şimdilerde asansörler de var. Ama eski gibi yok! Hele bir de Roma’da ki merdivenler…
Dile kolay, 300 Yıl!
İnşa edilirken yoktu ama. Ondan mı esin aldı, acaba? Ahmet Haşim(1884-1933)Askerliğini Çanakkale cephesinde daha sonra hastalığı nedeni ile Frankfurt ve Paris’te bulundu ama turist değildi nihayetinde. Ama şimdiki insana dokunan halini görse şiiri daha da kıymetli olurdu kesin.
“Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden,Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak,
Ve bir zaman bakacaksın semâya ağlayarak...
Sular sarardı... Yüzün perde perde solmakta,
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta...
Eğilmiş arza, kanar, muttasıl kanar güller;
Durur alev gibi dallarda kanlı bülbüller,
Sular mı yandı? Neden tunca benziyor mermer?
Bu bir lisân-ı hafîdir ki ruha dolmakta,
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta...”

Barok tarzı ve Piazza Spagna (İspanya Meydanı).
Fontana della Barcaccia Çeşmesi ve arkasında merdivenler…
Aslında İspanyol’dan çok, hani İtalya’ya yardım etmeyen ülkelerden biri olan Fransa’ya yani 16 ve 17. Yüzyıllarda, bu bölgede Fransızlar yaşamakta olduğundan, Santa Trinita dei Monti Kilisesinin bulunduğu alanda Pincian Tepesinde, iki kuleli kilise Fransız Kilisesi. Piazza Spagna’dan daha aşağıya doğru olan bölge ise İspanyolların yaşadığı alan. Kiliseye giriş tek bir kapıdan ve bu cephe üzerinde yer almasından dolayı da Fransız diplomat Etienne, Fransa Kralı XIV. Louis’e adanmak üzere Mimar Francesco de Sanctis’e meydanı yukarıdaki kiliseye bağlayan bir merdiven yaptırmış. Açılışının uzaması da o dönem Papa’nın, merdivenlere bir Fransız Kralının adına adanmasına karşı çıkmasından olmuş.
Tarihini unutan bir tek bizler değiliz. Fransız, İtalyan, İspanyol. Belki de bu bir Akdenizlilik sorunudur, kim bilir? Böylelikle gel zaman git zaman, Piazza Spagna’da İspanya Konslosluğu yer bulunca, merdivenler yerine oturmuş.
Oturduğunuzda, çevreyi seyrettiğiniz, kelebek kanatları gibi açarak izlemek ya da 138 basamağın bir yerinde poz vermek, her turistin hakkı iken 5 Temmuz 2019 tarihinde yasaklandı. Uymayana 160 avrodan başlayan cezalar açıklandı. Zarar verene, kirletene 400 avro. İtalya Forza Partisi Milletvekili ve aynı zamanda da bir sanat eleştirmeni olan Vittorio Sqarbi, buna tepki göstermişti.
Şöyle açıklama yapıyordu: "Anıtı korumak güzel. Açıkçası o mermerlerin üzerinde yemek yiyemezsiniz ama oturma yasağı gerçekten aşırı. Bana göre belediye bu kararını gözden geçirmek durumunda kalacak."
Sonra bir salgın oldu. Dünyayı sardı. Düzelmeler baş gösterince bazı gruplar, Amerika’da sinema sanatçıları ve İtalya esnafı gibi “normale şu an geçmenin anormal olduğunu savundu”
İtalya ise 12 Mayıs 2020’de, bunu işte o 138 basamaklı merdivende yaptı. Oturmadı!
Onu merak ediyorsanız. Ayakta pankartlarını açtılar ve “Esnaf, otelciler ve emlak komisyoncuları da dâhil olmak üzere 200'den fazla girişimci, hükümete ve Roma Belediyesine karşı protesto ettiler. Roma'da tarihi merkezin sınırlı trafik bölgesini hemen açmak gerektiğini belirttiler ve Belediye başkanı Raggi'nin dediği gibi Romalıların banliyölerden bisikletle geldiğini hayal etmek düşünülemez.” dediler.
Açılmaya hazırlanan Milano Galerisinde ki mağaza sahipleri ise Mart ve Nisan ayları arasında brüt satışlarda 70 bin avro kaybettiklerini. Turist olmadan çalışmak imkânsız olarak yorumladılar.
İspanyol Merdivenleri ismi, halk arasında tutmuş olsa da orijinal adı İtalyanca’da, “La Scalinata di Trinita dei Monti – Trinita dei Monti Merdivenleri”.
Burada da farklı seyirler mümkün. Biz de, 65 yaş üstü azami güçleri ile eforlarının üzerinde o kısacık zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye ve adımlarını emekleme adımı gibi saya dursun. Bir yerlerde hemşireler, doktorlar ve sağlıkçılar neredeyse aylardır, çocuklarına sarılamazken bugünlerde; parklarda salıncaklar da çocuklar eğlendiriliyor! Dışarı çıkarılıyor! Hatta camdan bakarken ben özellikle akşamları yoldan geçen maskesiz insanları görüyorum.
İlk başta dediğimiz gibi merdiveni nasıl kullandığın önemli!
EMEL SEÇEN 14 Mayıs 2020 İSTANBUL
FACEBOOK YORUMLAR