Hikâye şöyle başlar.
Kısaca (Wikipedia) “İtalyan Direniş Hareketi ve Özgürlük. İkinci Dünya Savaşı sırasında, hem Mussolini iktidarına karşı, hem de Nazi Almanyası'na ve onun işgali sonucunda kurulan kukla, İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ne karşı verilmiş mücadeleye verilen addır.
1944-Ayaklanma Nazi Almanyası ile İtalyan Sosyal Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgelerde meydana geldi. Partizanlar tarafından başlatılan bu ayaklanma ile 20'den fazla Partizan Cumhuriyeti kuruldu. Ancak büyük bir donanımı olmayan partizanlar (en fazla makineli tüfek ve el bombasına sahiptiler), savaş uçakları başta olmak üzere, tank ile de desteklenen Alman ordusu karşısında pek şansı yoktu. Ayrıca Alman ordusu saldırıya 25 bölükle katıldı. Bu koşullarda Partizan cumhuriyetleri en fazla 1 ay dayanabildi. Almanların misillemesi sonucunda 15.000 isyancı öldürüldü.
1945-Ayaklanma, partizanların 19 Nisan 1945 yılında Bologna'ya saldırmasıyla başladı. 21 Nisan'da da Bologna özgürlüğüne kavuştu. Daha sonra partizanlar Parma ve Reggio Emilia'yı 24 Nisan'da kurtardı. Torino ve Milano'daki işçiler genel greve giderek direnişçilere katıldı. İki gün süren çatışmalarda bu iki kent kurtarıldı. Bu sırada Benito Mussolini partizanlar tarafından yakalanıp idam edildi. Partizanlar daha sonra Cenova'ya saldırdı. 26-27 Nisan'da Cenova'daki 14.000 kişilik ordunun başında olan General Reinhart Meinhold, partizanlara teslim oldu. Ayaklanma, 2 Mayıs günü Berlin'de Kızıl Ordu'nun zafere ulaşması ile buradaki Alman birliklerinin teslim olması sonucunda sona erdi.”
KURTULUŞ GÜNÜ YANİ BUGÜN 25 NİSAN
75.Yıl, küresel salgının ilk başladığında, en çok etkilendiği ve başta Almanya olmak üzere kendisine hiçbir yardım ulaşmayan ülkelerden birisiydi. İtalya.
Ülkemin 100.yılı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kutlamaları ardından bugün İtalya’dayım.
İtalya’da Parma bölgesinde sabah saat 11:00 de, Koronavirüs acil durumuyla ilgili kısıtlayıcı önlemler nedeniyle, 25 Nisan töreni Parma'da da halka açık değildi. İl Başkanı Diego Rossi, belediye meclis üyesi Barbara Lori ve Anpi di Parma başkanı Aldo Montermini de katıldığı tören de Piazza della Pace'deki Partizan Anıtı'na ve daha sonra Via Cavour'un altındaki tüm savaşların anısına bir defne çelengi yerleştirildi. "Eskisi gibi kalabalık, topluluğumuzun bu sağlık nedeni ile olamamasından üzüntülerini belirttiler.”
Sonra daha önceden belirtilen saat, 15.30 itibari ile (sosyal medya-facebook) Io Restro Libero, adı ile yaklaşık 32 bin kişi ile program canlı olarak başladı. Aralıklı olarak, insanların çocuklarının yaptığı resimlerde dâhil oldu yayına.
La Repubblica Gazetesi (1976 yılında Roma’da kurulup, radikal sol görüşlü olup sonra daha yumuşak merkez sol duruşuna sahip)in yayına geçtim.
54 yaşındaki gazeteci ve program sunucusu, Gad Lerner’in sunduğu programda, (Reptv) şunları izledim. Tek tek sohbet etti, bağlantı kurdu. Arkada fonda; yeşil beyaz kırmızı fon ile “Rüzgâr, Islık Çalıyor”, Ciao Bella vardı.
İlk önce canlı yayın olarak halka bağlanıldı. İlk durak Roma, San Lorenza olarak halk evlerinden, bahçeli ise dışarıya çıkarak, hem şiir okudular. Hem Ciao Bella’yı seslendirdiler. İkinci durak Milano, Trenno aynı şekilde tek özellik, her ev hiçbir şekilde boş kalmayacak şekilde bayraklar ile donatılmış olmasıydı!
Ardından tekrar canlı yayın ile oyuncu Diego Moreno, gitarı ile Ciao Bella şarkısını seslendirdi. Sonra Violin sanatçısı, ve solist, caz ve aynı zamanda aranjman violinisti olan. Kendisi, Carlos Santana gibi müzisyenlerle de çalışmış olan Alessandro Quatra, “Fischia İl Vento”/Rüzgar Esiyor şarkısını yorumladı. Bu şarkı, Partizanlar için önemli bir şarkı. Onlar için Kızıl bir bakış.
Bu şarkıyı, 2003 yılında FIPRESCI ve Venedik’de Küçük Altın Aslan alan ve İtalya’nın yakın siyasi tarihini anlatan, Yönetmen Marco Bellacchio –Günaydın,Gece filminde de kullanmıştı. Hemen ardından aktör, Fabrizio Gifuni’ye bağlandılar ve evinden “I ventitre giorni della citta di Alba” kitabından pasajlar okudu. Kitabın yazarı, Beppe Fenoglio (1922-1963) İtalyan yazar, çevirmen ve partizan. 1.baskısı 1952 yılında yapılan ve Alba şehrinin, yirmi üç gününü içeren 12 kısa öykü. İtalya’da savaş sonrası faşizme karşı yazarlardan birisi olarak 12 öykünün altısı, Partizan savaşının bölümleri, diğer altısı ise(1939-1945)İtalya köylü halkını anlatır.
Peşi sıra Ekonomist, Tito Boeri ve hemen ardından, yeni tarih öncülerinden “mikro tarih akımının” kuramcı ve uygulayıcısı, ve “Tarih, hayatın öğretmenidir.” diyen, Tarihçi Carlo Ginzburg ile söyleşi.
Grup, Nomadi’den( evlerinden bağlanarak) Ciao Bella yorumu.
Sonra bereli, arkada mandolin ve çeşitli müzik aletlerinin asılı olduğu mekândan içeri, flüt çalarak, Ciao Bella yorumu ile söz yazarı ve müzisyen, Rocco Rosignoli girdi. “25 Nisan Kurtuluş değil, aynı zamanda mücadele ve fedakârlıktır: Isrec Parma.” ve "Bunlar partizanlar, sizin gibi çocuklar" diyerek hem müziği ile hem, çocuklara tekerleme ile 25 Nisan'ın ne olduğunu anlattı. Ve Anpi di Parma’nın bu yıl koronavirüs nedeniyle ziyarete açık olmadığını belirtti.
A.N.P.I, yani İtalya Partizanlar Ulusal Birliği (Parma Eyalet Komitesi) adına, UNUTMAMAK ve BİZ, PARTİZANLAR dendi.
Rüzgâr, ıslık çalmaya devam ediyordu. Bu kez yine sosyal medya(facebook) üzerinden Orchestra dei Braccianti, “ Ötekileştirme, sömürü ile mücadele eden birçok işçiye dayanışma düşüncesi göndermek için birçok ki içlerinde siyahî vatandaşlar olması, sevindiriciydi. Aksanlar kendini oldukça belli ediyordu. Birçok ülkeden sesler ve sesler. Özgürlük! Dediler… Herkese herkes için özgürlük!
Saat 20.00 olduğunda 25 yaşındaki Amerikalı kayak şampiyonu Mikaela Shiffrin, Colorado’daki evinden İtalya için canlı şarkı söyledi. Mesaj verdi.Ve bu salgında, hizmet veren sağlık ve gıda kaynaklarını sağlayan. Özellikle Parma da bulunan Pedrignano fabrikasına bağlı olan Barilla çalışanlarına “Harika ve çok önemli bir iş yapıyorsunuz” mesajıydı bu.
18 Nisan, Parma eyaletindeki Ozzano Taro'daki Guatelli Müzesi için özel bir günü temsil etmekte olduğundan bir ilkokul öğretmeni olan ve koleksiyoncu Ettore Guatelli'nin (18 Nisan 1921) doğum yıldönümü ve onun adını taşımakta olan Müze gibi, bunu filme çeken Yönetmen Filippo Chiesa tarafından tasarlanan ve yaratılan üçlemenin son videosunu yayınlayarak ustanın doğumunu hatırlattılar.
İLK KİTAPÇILAR AÇILIYOR
İTALYA FARKI
Parma'da kitapçılar, Hükümet tarafından verilen yeniden açılma fırsatını alanlar ile bu fikra şimdilik çekimsiz kalanlar ikiye bölünmüş ancak bugün 1 aylık kapanıştan sonra kapılarını ilk açanlar ile tanıştık bizlerde. Bunlar hangi kitapçılar: Piazza Ghiaia'daki Libraccio, Monte Grappa üzerinden Futurino ve Borgo Cocconi'deki Athenaeum Libreria
İKİNCİ REKLAM
KONSERVATUAR
19 yaşındaki, Giulio Riccò Parma'daki Arrigo Boito Konservatuarı'nda opera sanatçısı. Dördüncü sınıf ve bariton. Okulları kapalı olduğu için hem sesini eğitmek hem de komşularını neşelendirmek için her gün yaptığını yarın saat 18.00 da Montanara bölgesindeki evinin balkonundan romantizm akıtacak. Ve klasik Napolitan şarkıları ve arialar seslendirecek.
ÜÇÜNCÜ REKLAM
SAĞLIK
Maggiore hastanesinin (Parma) Acil Servisi hasta yönetiminde kademeli olarak normale dönmeye doğru bir adım daha atıyor.
Yaklaşık olarak beş saat oldu ve izlediğim program notlarım. Şu an gönüllü gıda dağıtımı ve adil paylaşım için açıklamalar yapılıyor(Saat 22.00)
Kapanışı günün önemli çalışması ile kapatmak istiyorum. Her biri tek başına önemli ancak tarih yaşatılırsa ve kıymet verilirse anlamlı.
Piazza della Pace'deki Partizan Kurtuluş Anıtı, Parma direnişinin en sembolik yerlerinden birisi ve Dünya salgını tarafından gölgelenen çatışmanın sonunun 75. yıldönümü vesilesiyle, halka açık geçit töreni yapılmayacak olduğundan, bu sebeple yönetmen, Stefano Vaja, oyuncu Laura Cleri ve müzisyen Fabio Biondi, bu anıtın tarihini Parma vatandaşları tarafından çok sevilen bir video yapmak için hazırladılar. Ve onu sundular. Bununla ilgili hala çalışmaları devam ediyor.

FACEBOOK YORUMLAR