Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Türkiye’nin zeki öğrencilerinin okuma şansı bulduğu sayılı birkaç üniversiten biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrencileri, itilip kakılmaya devam ederken ALTIN MADALYA getirdiler.
ABD, Çin, Rusya ve Almanya’yı geçtiler
Aziz Sancar, Nobel ödülünü alırken, bu ödülü Atatürk’e borçlu olduğunu ifade etmişti. Ve bir söyleminde:
“Bilim öğrenmeye çalışın. Günlük dedikodularla, politikalarla uğraşmayın. Memlekete hizmet için, Avrupa ve ABD seviyesinde olmak için bilim lazım. Saygı duymak istiyorsanız, önce kendinize saygı göstereceksiniz. Herkesten üstün değiliz ama kimseden de aşağı değiliz. Kendimizle iftihar edelim ki başkası da bize saygı göstersin”
Bu çocuklar daha ne yapsın!
Onlarla iftihar etmeyeceğiz de kimlerle edeceğiz?
En basitinden çalışmaları intihal dolu bir atamayı istemiyorlar! Kendi zekâlarına eş, bir yoldaşlık onların arzusu. İşte onlarla iftihar edilecek yeni gelişme, Fizik alanından geldi.
11.Uluslararası Üniversitelerarası Fizik Yarışması’nda (The University Physics Competition) Boğaziçi Üniversitesi gençleri, Altın Madalya kazandı. Farklı birçok ülkeden katılımcılar ile 346 takım arasından bileğinin hakkı ile kazandılar. Onlar bizim gençlerimiz!
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Batuhan Keskin, Yasin Sönmez, Arda Aydın.
Türkiye’nin Boğaziçi Üniversiteli gençlerinin Altın Madalya’yı kazanmaları, bu veriyi çözmek ile ilgiliydi: 90 dakikalık bir yörünge periyodu ile Dünya çevresinde dairesel bir yörünge çizen bir uzay aracının, Satürn'ün etrafındaki dairesel yörüngeye yerleştirilmesi esnasında gereken minimum yakıt miktarı ve bu gezinin süresi de dâhil olmak üzere bir dizi problem.
Boğaziçili ekipten Arda Aydın çok zorlu rakiplerle mücadele ettiklerini, neticenin kendileri için sürpriz olduğunu ifade etti. Arda Aydın yarışmanın formatı hakkında ise şu bilgileri verdi:
‘’Size bir soru soruluyor ve soruyu gördükten sonra 48 saatlik zamanınız oluyor. Bu zaman zarfında probleme bir çözüm bulup bir makale yazmanız beklenmekte. Yarışma üniversiteler arasında ve her takımda maksimum üç lisans öğrencisi bulunmakta. Biz bu sene 346 takım içerisinden ilk 4'e girerek altın madalya kazandık. Madalya almayı bekliyorduk ama açıkçası altın madalyayı beklemiyorduk. Çünkü yarışmaya çok sayıda üniversite katılıyor ve sınırlı sayıda ekibe altın madalya veriliyor. Bunun yanı sıra diğer takımlar ve yarışmacılar da oldukça iyilerdi. Kendimize en başından beri güveniyorduk fakat bu sonuç biraz sürpriz oldu diyebiliriz’’.
Özel bir çalışma yok zekâ ve güven var!
Boğaziçi Üniversitesi ekip adına Arda Aydın sözlerine şöyle devam etti:
Bu yarışmaya özel bir çalışma sürecimiz olmadı. Ancak üçümüzün de olimpiyat geçmişi var. Lisede de ulusal ve uluslararası birçok fizik olimpiyatına katılmıştık. Bunun verdiği tecrübe ve özgüvenin bize yardımcı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca üniversitedeki lisans eğitiminde, Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığımız dersler yarışmada bizden istenenleri yapabilmemiz için oldukça yeterliydi. Dolayısıyla yarışma öncesinde ekstradan çalışma ihtiyacı duymadık’’
Süreçte en çok Pandemi döneminde böyle büyük çapta bir yarışmaya takım olarak hazırlanabilmek için sürekli iletişim halinde olduklarını ama bunun içinde yine teknolojinin avantajlarını kullandıklarını ifade eden Arda Aydın, ‘’Bir arada olsak belki biraz daha kolay olabilirdi ama farklı yerlerde olmamızın çalışırken bize çok fazla bir zorluk yarattığını söyleyemeyiz. 48 saatlik sürede uyuduğumuz zamanlar hariç sürekli Zoom üzerinden birbirimiz ile bağlantı halindeydik. Sürekli iletişimde kalarak iyi bir ekip çalışması yaptığımızı düşünüyoruz’’ dedi.
Yarışma hakkında : Üniversitelerarası Fizik Yarışması (The University Physics Competition), lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenleniyor. Kasım ayında gerçekleştirilen yarışmada en fazla üç kişiden oluşan takımlardan temel fizik prensiplerini kullanarak uygulamalı bir senaryoyu 48 saat içinde analiz etmeleri ve çalışmalarını yazılı bir makale biçiminde teslim etmeleri istendi. 346 takımın katıldığı yarışmada bu sene takımlar A ve B olarak adlandırılan iki temel problemin çözümü kapsamında değerlendirmeye alındı. A problemi için yapılan değerlendirme sonucu Ilmar Gahramanov danışmanlığında yarışmaya katılan Boğaziçili ekip aralarında ABD, Çin, Rusya ve Almanya’nın da yer aldığı, dünyanın farklı ülkelerinden rakiplerini eleyerek altın madalya kazandı. Yarışma sonuçları ise 18 Ocak 2021 tarihinde açıklanarak tüm dünyaya duyuruldu.
EMEL SEÇEN
FACEBOOK YORUMLAR