Bazen düzlükten yana bir şeylerin ters gitmesi, olgunun doğasıdır. Zaten en büyük bilgiyi de doğadan almıyor muyuz?
Birazdan anlatacaklarım da Ortadoğu’dan yola çıkıp, Akdeniz ile temizlenen bir doğa olayı. Adı, kendi farklılığında gizli olan ASİ yani Orontes nehri havzası. Türkiye için verimli Hatay Amik Ovası’nın su ihtiyacını karşılar. Tarihe baktığımızda, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ardından Fransızlar bu güzide bölgemizi işgal etmiş, I.Dünya Savaşı sonrası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in, hasta halde iken son hamlesi olarak topraklarımıza katılan Hatay yani Antakya.
Asi Nehri, Lübnan'ın kuzeydoğusunda bulanan Bekaa Vadisi'nde Rasel-Ayn ve AI-Labwah kaynaklarından doğarak; Lübnan-Suriye sınırından sonra Hama ve Humus şehirlerinden geçer. Ansariye Dağları'nın doğusunu aşar. Önce Gab topraklarına akar. Ve nihayetinde yirmi iki kilometre boyunca akarak Türkiye- Suriye sınırını oluşturur. Türkiye girişi ile (Eşrefli’de), Amik Ovası'nda küçük Asi nehriyle de birleşerek bir kavis çizerek, Samandağ Kasabası'nın 6 kilometre güneybatısından Doğu Akdeniz’e dökülür. Kaynağı dışarıda olan tek nehirdir. Ve ülkemizin güneyinde yer alan diğer nehirlerin tam tersine bir akış yönünde akmaktadır. Kaynağı Türkiye'de olmayıp, döküldüğü yer Türkiye'de olan tek nehir Asi’dir. Nehrin Lübnan’da mevcut kaynağının (Ayn-Al-Zarka ve Al-Labwah) çevresinde, Romalıların suyu kullanıp iyi şekilde değerlendirdikleri yönünde tarihi kalıntılar vardır. Su, her şekilde kıymetli.
Bugünlerde Hatay, iki şekilde ayakta. İlki sudan sebep değil ama başlamışken, su üzerinden akalım. Yaydığı pis koku ve çağın gerisinde kalan eski görünümüyle büyük şehre yakışmadığı düşünülerek, eski arıtma tesisiyle mücadele eden ve HATSU tarafından yapımı düşünülen, ikinci bir arıtma tesisi kurulmasına başta Defne halkı olmak üzere, birçok Sivil toplum Örgütlerinden karşıt tepkiler geliyor. Hatay’ın Defne ilçesi Turunçlu, Akdeniz, Armutlu ve Aşağı okçular Mahallelerinde yaklaşık 60 bin nüfusun sağlığını tehdit eder hale geldiğini belirten “Defne’nin geleceği platformu” yeni bir arıtma tesisine izin vermeyeceklerini bildirdi. Ocak ayında ve netice alınamayınca yeniden bir araya gelindi ve “Arıtma tesisi yapılması düşünülen yer Defne’nin kalbidir. Arıtma tesisinin buraya yapılması için hiç kimse Defne halkını ikna edemez.” Olarak belirtildi.
Hatay’ın ikinci ayağa kalkışı ise 1.Lige yani Superlige çıkması. İlk şampiyonluğunu 1969-1970 sezonunda yaşayan ve bir 3. bir 2. Lig de zigzaglı bir görünüm seyreden Hatay spor, bu sezon, Antakya Atatürk Stadında ki başarılı bir performans ile artık 1.ligde.
FACEBOOK YORUMLAR