Emel SEÇEN

Emel SEÇEN

360 Derece İstanbul
[email protected]

BABADAĞ

16 Nisan 2021 - 10:14 - Güncelleme: 16 Nisan 2021 - 10:42


BABADAĞ’ın yamaçlarından süzülen, bir Albatros olmak isterdim. Zira en azından bir yamaç paraşütünden süzülmeye bile razıyım, yıllardır… Ama ne Fethiye’ye gidebildim, ne uçabildim!
Olsun, biz yüreğimizin kelamını uçururuz, kimlere?


Önce 2017 yılının Ocak ayında başlayan yolculuklarının ardından, 4. Düzenlenecek olan Fethiye Belgesel Filmleri Günlerine ve en çok da dirseklerini, gözlerini, en iyi belgesel filmi üretebilmek için eskiten o liseli gençlere.


Köy Enstitülerimizin devamı olan, Aydın Ortaklar İlk öğretmen okulu mezunlarını, ilk kez kurmuş oldukları Adabelen Dergisi ile tanımıştım, bunda önemli pay sahibi yıllardır, Bilim ve Gelecek Dergisi, seminerleri yaptığımız ve bir Köy Enstitüleri anma gününde karşılaştığım, 1968 mezunu Ahmet Nuri Doğan’dır. Onun vasıtası ile diğer öğretmenlerimiz ki 20.yılında Adabelen Dergisini ayakta tutan Mustafa Özmen ve İsmail Tuna, elbette diğer sahne arkasında ki mezunlar ve de Abdullah Taşçıoğlu.
Onların İzmir’de gerek radyo yayınlarını birebir haberleştirerek, gerek pilav günleri ve etkinlik haberleri hatta ve hatta kaybedilen Danıştay davası dâhil olmak üzere farklı mecralarda hep sesleri olmaya çalıştım, çünkü onlar Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Cumhuriyet kazanımlarının emaneti, emaneti de sonuna kadar sarıp sarmalayarak koruyanlardı.

İçlerinden Mustafa Özmen ve İsmail Tuna, Ortaklar Öğretmen Okullular (Adabelenliler) Derneğini kurdular, derginin 56.sayısında tam yirminci yılı kutluyorlar.  Köy Enstitülerimizin devamı olan okullarının adını 81.yılda da yaşatarak. 1968 mezunu, Matematik Öğretmeni Ahmet Nuri Doğan, 20.yıl için arka kapakta yer alan muhteşem bir yazı kaleme almış.

Daha genç olanlarından Abdullah Taşçıoğlu ise, 4.kez, Pandemi’ye rağmen sırf çocuklara, lise öğrencilerine söz verildi diye, Fethiye Belgesel Film festivalini gerçekleştiriyor. Çünkü onlar, ne gördüler ise onu sunmaya adanmışlar. Emekli oldum, kenara çekileyim değil daha işimiz bitmedi! diyorlar.
Nice 20 yıllara, derken Öğretmen Ahmet Nuri Doğan ne güzel tanımlamış:
“Çocuk yaşlarda bir koçandan savrulan darı örneği dağılmışlardı ülke topraklarına. İlk olmadıklarını bilerek, son olmayacaklarına güvenerek… Kök saldılar, yeşerdiler, yeşerttiler, sevildiler, gönendiler. Ama en çok da sevdiler. Ülkesini sevdiler, okullarını, öğrencilerini, insanları, insana dair olanı, insanlaşmayı sevdiler. Hem de arsızcasına!...

Tan yeri ağarırken atılmışlardı yaşama. Oydu ki gün batarken durma zamanıydı. Gözler ufka bakmalı, gün batımı izlenmeliydi keyifle. Olmadı, olamazdı. Adabelen çamlarının kozalak kokuları hala sızlatıyordu burun direklerini. Atılacak barutları, söyleyecek sözleri tükenmemiş; eyleyecekleri “eylen” memişti daha.
16 Mart’larda radyolara, televizyonlara çağırıldılar. Köy Enstitülerini anlattılar, Öğretmen Okullarını anlattılar; eğitimi, öğretmenliği anlattılar. Onlar Ortaklar Öğretmen Okulu’nda öğrenmişlerdi eğitimin ne olduğunu, ne olması gerektiğini. Bir de çocukken öğrenmişlerdi bağımsız bir ülke yaratmanın erdemini. İlk elden dinleyerek Kurtuluş Savaşı Destanı’nı gazi dedelerinden, şehit karısı ninelerinden… Ve de en namuslusundan yaşamıştı onlar öğretmenliği, eğitimi. Ellerinde iş atölyelerindeki iskarpela çizikleri, pamuk çapasının nasırları vardı. Paçalarında Nayipli Çayı’nın ıslaklığı da kurumamıştı daha.

Kapatılmıştı okulları. O okullar ki Cumhuriyet tarihinin belli başlı yüz aklarından biriydi.
Göz açıp kapayıncaya dek geçiverdi 20 yıl. Nedir ki 20 yıl? Kelebeğin ömrü için birkaç asır, insanlaşma kavgası için bir “an” Ortaklar Köy Enstitülü için,” Öğretmen Okullu, Öğretmen Liseli için önemli bir zaman dilimi.
Bizlere bu onurlu yaşam dilimini yaşatan derneğimizi/dergimizi kuran, sürdüren ve yaşatan arkadaşlarıma borçlu muyum diye sordum kendime. Yanıtı da geliverdi ardından: “Köylü”nün “köylü”süne borcu mu olur muş?
Selam olsun onlara!Nice 20 yıllara!...”
Şimdi 16 Mart 1848’de açılan Öğretmen Okullarımızın 173. Yılı, Köy Enstitülerimizin ise 81.
Bu anlamda 4.Fethiye Belgesel Filmleri başta olmak üzere o gün birçok etkinlik olacak, bu etkinliği youtube üzerinden imkânı var.
14.30-Gençlerin Filmlerinin Gösterimi, saat 15.15-18.30 Etkinlik Filmleri Gösterimi : https://www.youtube.com/watch?v=3veWfWOUD0Q
Aynı saatte sadece Zoom bağlantısı üzerinden( Saat 15.00-16.00) Eğitimİş, 3.ŞB işbirliği ile Ahmet Nuri Doğan’da “Öncesi ve Sonrasıyla Köy Enstitüleri” adlı sunumunu, gerçekleştirecek zoom üzerinden (ID: 3189246975 Şifre: 12345) Bu adresten izlenebilir.
Bizi yapan değerlerimiz…
Başta, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tüm eğitim şehitlerimizi, ilk öğretmenlerimiz anne ve babalarımız ya da onların anne ve babalarını, ilk öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anarken, yaşayan değerlerimizi bir kez daha anlamaya çalışmak için, izlemeye ve bu farkındalığa ortak, paydaş olmaya davet ediyorum.
Başka bir Türkiye Cumhuriyeti,
Ve başka sahip çıkacak en önemli emanetimiz, var mı?
ORTAKLAR TARİHÇE:
Ortaklar Köy Enstitüsü, 16 Ağustos 1944 tarihinde Ortaklar bucağına 2,2 km. uzaklıkta Adabelen tepesi denilen yerde 1840 dekar arazi üzerine temeli atılmış ve 1945-1946 Eğitim-Öğretim yılında Kızılçullu Köy Enstitüsü'nden gelen Aydın ve çevresi doğumlu öğrencilerle eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır.
 
Okulda,  1954 yılına kadar 5 yıllık 'Köy Enstitüsü Programı´ uygulanmış, daha sonra 6234 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucu 6 yıllık İlköğretmen Okulu'na dönüştürülmüştür.
 
1974-1975 Eğitim ve Öğretim Yılında ise Öğretmen Lisesi'ne dönüştürülmüştür. 9 Ocak 1976 tarihinde okulumuzun bünyesinde Sınıf Öğretmeni yetiştiren 2 yılık Eğitim Enstitüsü açılmış, daha sonra bu kurum kapatılarak Ankara Eğitim Enstitüsü'ne nakledilmiştir.
 
Okul, 1989-1990 Eğitim ve Öğretim Yılına değin Öğretmen Lisesi olarak eğitim-öğretim hayatına devam etmiş; 1989-1990 Eğitim ve Öğretim yılında Ortaklar Anadolu Öğretmen Lisesi adıyla Türk eğitim tarihindeki seçkin yerini almıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm Türkiye genelinde faaliyet gösteren Anadolu Öğretmen Liseleri 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı sonundan itibaren kademeli olarak Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi veya Fen Lisesine dönüştürülmüş olup okulumuz da 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılından itibaren Ortaklar Fen Lisesi´ne dönüştürülmüş olup hizmetini devam ettirmektedir.

EMEL SEÇEN, 15 Nisan 2021, İSTANBUL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum