“Bir vatana sahip olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak, sahip olmaktan geçer” Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
En son Çanakkale’de kalmıştık. İlerleyelim, 15 Mayıs 1919 tarihinde, Yunan İşgal kuvvetleri İzmir’e girmişti. İzmir, Anadolu hareketi için önemli yerlerden biriydi. Birinci, İkinci İnönü, Dumlupınar, Sakarya Meydan Muharebesi… 26 Ağustos 1922, Büyük Taarruz… 30 Ağustos’ta, “Ordular, ilk hedefiniz Akdenizdir, İleri!”
Ve 2 Eylül’de Uşak. Yunan General Trikopis’in esir alınışı (İstanbul Şişli, Atatürk Evinde, Yunan Kuvvetleri Başkomutanı General Nikolaos Trikupis’in Başkomutan Atatürk’e kılıcını teslim ettiği anı tablo ile Ressam İbrahim Çallı tablosu ile anlatılmıştır)
Türk birlikleri hızla İzmir’ e doğru girerken, Yunan kaçmaktadır ve Rum sivillerde. Tıpkı Karamürsel’de olduğu gibi yakarak kaçacaklar, her şey bittiğinde taş taş üstünde, ağaç yerinde, kalmayacaktır.
İzmir ve hepimiz için önemli tarih olan 9 Eylül 1922 sabahı, Türk askerleri İzmir’ e girerler. Öle, öle ilerleyen vatanperver atalarımızdan, 4. Alay Komutan Yardımcı Yüzbaşı Şerafettin Bey ve erleri yaya olarak, Bornova’dan Halkapınar’a şehit vere vere ilerlerler. Ve Konak’ta bulunan Hükümet Konağının önüne vardığında, göğsünden vurulur ama konağa girer, balkona bayrağımızı diker.
Halkapınar şehitliğinde yatmakta olan şehitlerimize 9 Eylül anıtı yapılmıştır ve o soğuk mermerde, kanlarının sıcaklığı hala akmaktadır. Mermerin üzerinde bugünleri hatırlasınlar, hiç unutmasınlar diye, Necmettin Halil Onan ‘ın “Bir Yolcuya” şiirinin dizeleri bulunmaktadır.
“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir”
Bu gün Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün, Time Dergisine kapak oluşunun 97.yıldönümü. Ne tesadüf ki İzmir, Konak’ta, Konak’ta yaşam, konulu fotoğraf yarışmasının sonuçlarının haberini okuyoruz. Fotoğrafta mansiyon olarak değerlenmiş, Mehmet Aslan’ın Atatürk içerikli harika bir kompozisyonunu görüyoruz. Yaşlı bir amca, kasketli halktan biri yaş almış ama Cumhuriyete, Cumhuriyet kazanımlarına minnettar ve İstikbal Göklerdedir şiarı ile şükrederek geçiyor. Anlayacağınız fotoğraf, fotoğrafı görüp, görüntüyü yakalayanın ismi gibi yürekli ve atalarına vefası kadar, hatırlanır nitelikte. Mehmet Aslan, nice Mehmetçiği adı ile de yaşatmakta, ama gelin görün ki o Mansiyon almış, üstelikte İzmir’de!
Hani Samsun’da Atatürk heykellerini kaldırdı diye peşindeyiz diyen yetkililer, ben sıradan bir vatandaş olarak acaba niye mansiyon diye düşünürken, sizler o ilimizi ve beldemizi temsil ederken, düşünüyor musunuz?
Yıl, 24 Mart 1923 Time Dergisinin kapağında, dünyanın saygıda kusur etmediği lider, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK. Üstelik dört yıl arayla iki kez! Diğeri de 21 Şubat 1927’dir. Bununla da bitmedi, Time Dergisi 90. Yılında, 90 kapakta ATATÜRK’ müzü unutmadı.
İlk çıkışında ki makalede tarihçi, Arnold J. Toynbee'nin görüşleri alınmıştı, şöyle diyordu, Profesör Toynbee, “Mustafa Kemal Paşa, hiç şüphesiz çağdaş tarihin büyük şahsiyetlerinden biridir. Hayata saçılan milli hareket ilhamıyla birlikte daha iyi bir dünya için beklemek yerine bir Türk'ün Anadolu'da kendi efendisi olabileceğinin canlı bir örneğidir”
Gerçekleri tarih yazar, tarihi bilenler ve vefa duygusu hiç içinde eksiltmeyenlerle yaşar!
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ e ve nice şehitlerimize sonsuz saygı ve şükranla…
EMEL SEÇEN, 24 Mart 2021, İstanbul
FACEBOOK YORUMLAR