Dr. Mustafa TORUN

Dr. Mustafa TORUN

[email protected]

Gençlik Bayramını Kutlarken Gençlerimiz Açlık Sınırında

19 Mayıs 2025 - 13:40

Gençlik  Bayramını Kutlarken Gençlerimiz Açlık Sınırında 

Geçen yıl “Gençlik Bayramımızı Kutlarken Gençlerimiz Yeterli Beslenebiliyor Mu? “ diye soru sormuşum. Değişen giderek yetersiz beslenen, yatağa aç giren  gençlerimizin ve çocuklarımızın sayısının artışı olmuş. Kahrolmamak elde değil!..

Georgi Dimitrov yıllar önce bir tespitte bulunarak; “Gençlik kime aitse, gelecek ona aittir" demiş. Aynen öyle…
                     

Öncelikle Kuruluşumuzun ve Kurtuluşumuzun En Büyük Adımı Olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızı   Kutluyorum…

2024 yılı 19 Mayısın da bakın neler yazmışım? Güncelleyerek aktarıyorum…

▪️Bugün kurtuluşa doğru atılan ilk adımın 106. yılını kutlarken, 18-24 yaş arası gençlerimiz acaba  TÜİK’e göre sağlığından memnun mu?

Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye’deki gençlerin besin durumunu 2024 yılında açıklamış. TÜİK’in verilerine göre, 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 3.2’si sağlığından memnun değilmiş. Bence bu oranı enaz 5 ile çarpın derim… 

TÜİK verilerinde Türkiye’de yaşamını sürdüren gençlerin yüzde 10’u sağlığından ne memnun ne de memnun değil diliminde bulunurken, yüzde 89,9’u (?) ise sağlığından memnun olduğunu belirtmiş…

▪️25 yaş üstü gençlerde memnuniyet durumu TÜİK’e göre nasıl olmuş?

25 yaş ve üzerinde yer alan gençlerin yüzde 66.6’sı sağlığından memnun olduğunu belirtirken, yüzde 20.6’sı ise sağlığından ne memnun ne de memnun değilmiş. TÜİK 25 yaş üzerindeki gençlerin yüzde 12.7’sinin ise sağlığından memnun olmadığını ortaya koymuş…

▪️Tüm yaş aralığında gençlerin meyve yeme durumları?

TÜİK verilerine göre, 2022 yılında gençlerin yüzde 36.5’i günde bir kere ya da daha fazla meyve tüketirken, yüzde 24.9’u haftada 4-6 kere, yüzde 29.2’si haftada 1-3 kere, yüzde 7.4’ü haftada 1 kereden az meyve tüketiyor. Türkiye’de gençlerin yüzde 2.0’ise hiç meyve yemiyormuş. Bunu da en az 10 ile çarpın derim…

▪️Gençlerin Salata ve Sebze Yeme durumu?

TÜİK verilerine göre 2022 yılında gençlerin yüzde 41.2’si günde bir kere veya bir kereden daha fazla sebze ya da salata tüketirken; yüzde 28.6’sı haftada 4-6 kere, yüzde 25.3’ü haftada 1-3 kere, yüzde 3-9’u haftada 1 kereden az sebze veya salata tüketiyormuş. Ülkedeki gençlerin yüzde 1.0’I sebze ya da salata yemiyor veya yiyemiyormuş…

▪️Gençlerde Obezite yani amiyane tabirle şişmanlık durumu?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2022 yılında gençlerin yüzde 5’i obez durumda bulunurken, bu oran 2016’da yüzde 3.8, 2019’da yüzde 4.6 olarak açıklandığını belirtelim. Avrupa’da birinciliğe koştuğumuzu belirtmeye gerek yok herhalde…

▪️Yorum ve önerilerimiz?

Gençlik bayramını kutladığımız bugünlerde geçen yıl ki TÜİK verileri bile durumun ne kadar acıklı olduğunu gösteriyor. Acaba gençlere bayramı kutlayın ama sağlıklı beslenip beslenmediğiniz bizleri ilgilendirmez mi diyelim? 

Maalesef maalesef suyun başını tutan devler, bizleri çeşitli gündemler ile oyalerken, atı alan Üsküdar’ı geçiyor…

Nasıl yıllar önce gafillere karşı mücadele edilmişse, şimdi tam sırası. Haydi gençler sahaya…

Sevgilerimle…

Dr. Mustafa Torun

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum